търсене по ключова дума

медицинска специалност

насоченост

Вие сте:


 

Обща дентална медицина

Кариеси и зъбни кухини

Автор: DoctorsOnline, публикувано на 17.03.2016 г.

Какво е кариес?

Източник: Fotolia/wckiw

Зъбният кариес е научният термин за хронично заболяване във формата на кухина. Той се причинява от определени видове бактерии. Те произвеждат киселина, която разрушава емайла на зъба и слоя под него, наречен дентин.

В човешката уста живеят много видове бактерии. Те се натрупват върху зъбите в лепкав филм наречен плака. Тази плака съдържа също слюнка, хранителни частици и други естествени вещества, и се натрупва най-лесно на определени места, включително:
  • Пукнатини, вдлъбнатини или бразди на гърба на зъбите;
  • Между зъбите;
  • Около пломби или мостове;
  • Близо до венеца;
Бактериите превръщат захари и въглехидрати (нишесте) в киселини. Киселините разтварят минералите в твърдият емайл, който покрива короната на зъба (видимата част). Емайлът ерозира или развива ями, които в началото са твърде малки за да се забележат, но постепенно растат.

Киселината също може да проникне през пори в емайла и така да започне гниенето в по-мекият слой дентин, основната част на зъба. След като емайла и дентина се разрушат, се получава кухина.

Ако разпада не е отстранен, бактериите ще продължат да растат и да произвеждат киселини, които в крайна сметка ще стигнат до по-дълбоките слоеве, където се намират пулпата и чувствителните нервни влакна.

Корените на зъбите, изложени от отдръпването на венците също са уязвими към кариеси. Външният слой на корена (цимента) не е дебел и здрав като емайла и може да бъде разрушен от киселини много по-лесно.

Авторски колектив:
превод: Александър Миланов