търсене по ключова дума

медицинска специалност

насоченост

Вие сте:


 

Обща дентална медицина

Зъбни (дентални) импланти

Автор: DoctorsOnline.bg, публикувано на 04.02.2016 г.

Какво са зъбните (дентални) импланти?

Източник: Fotolia/AnnaMoskvina

В тази статия:

     - Какво са зъбните (дентални) импланти?
     - Какви са предимствата на зъбните импланти?
     - Колко успешни са зъбните импланти?
     - Може ли всеки да си сложи зъбни импланти?
     - НЗОК покрива ли разходите за зъбните импланти?
     - С какво са свързани зъбните импланти?
     - Колко болезнени са зъбните импланти?
     - Как да се грижим за зъбните импланти?

Въпреки подобренията в стоматологията, милиони хора страдат от загуба на зъби - най-вече поради: кариеси, гингивит (заболяване на венците) или нараняване. В продължение на много години, единствените възможности за лечение на хората с липсващи зъби са били мостове и протези, но днес, зъбните импланти променят тази тенденция.

Какво са зъбните импланти?

Зъбните импланти служат за подмяна на корените на зъбите. Те осигуряват стабилна основа за фиксирани (постоянни) или подвижни зъбни протези, които са направени, за да подхождат на вашите естествени зъби.

Какви са предимствата на зъбните импланти?
Има много предимства на зъбните импланти, включително:
  •  Подобрен външен вид. Зъбните импланти изглеждат и се усещат, като естествените зъби и тъй като,  са предназначени да се срастнат с костите, те стават постоянни.
  •  Подобрена реч. Лошо адаптираните протези могат да се изплъзнат в устата  причиняйки неправилен и неразбираем говор. Зъбните импланти ви позволяват да говорите без да се притеснявате, че може  да се изплъзнат.
  •  Подобрен комфорт. Тъй като те стават част от вас, имплантите премахват дискомфорта на подвижните  протези.
  •  По-лесно хранене. Неудобните и движещи се из устата протези могат да направят дъвченето трудно. Зъбните импланти  функционират като естествените зъби, което ви позволява да ядете любимите си храни с увереност и без  болка.
  •  Подобрено самочувствие. Зъбните импланти могат да ви върнат усмивката и да ви помогнат да се  чувствате  по-добре в собствената си кожа.
  •  Подобрено здраве на устната кухина. Зъбните импланти не се нуждаят от изпиляването на други зъби,  примерно, такива, които служат за опора на мост, поради което повече от собствените ви зъби остават непокътнати,  подобрявайки дългосрочността на оралното ви здраве. Индивидуални импланти също така позволяват  подобряване на хигиената на устната кухина с по-лесен достъп между зъбите.
  •  Трайност. Имплантите са много трайни и ще издържат много години, а при добри грижи, може би, за цял  живот.
  •  Удобство. Подвижните протези са точно това; сменяеми. Зъбните импланти елиминират неудобството от        премахването на протези, както и необходимостта от цапането с лепила, които да ги държат на място.

Колко са успешни денталните импланти?

Шансовете за успех на зъбните импланти варират, в зависимост от редица фактори като: общо здраве, хигиена, прецизност на изпълнента процедура и не на последно място от избора на производител на зъбния имплантант. Според статистиката зъбните импланти имат успеваемост около 98 % на десетата година след поставянето.

Авторски колектив:
превод: Александър Миланов